Çocuğunuz İmza Atmayı Biliyor mu?

İtiraf etmem gerekirse ülke yangın yerine dönmüşken içimden bir ses “milletin derdine bak, senin derdine bak” demiyor değil. Ama öyle değil işte! Çocuklardan, gençlerden vazgeçemem. Bir anne, bir eğitimci olarak onları kaderine terk edemem. Hele de eski nesil bu kadar hatanın altına imza atmışken, yeni neslin “benim imzam yok, imza atmayı bilmiyorum” demesini kabul edemem.

Sahada gençlerden yazdıkları yazıların altına imza atmalarını isteyene kadar ben de durumun mahiyetinin farkında değildim. Eğitim gruplarıyla konuyu paylaştığımda “o da bi şey mi hocam büyükler bile imza atmayı bilmiyor” dediler.

İmza sadece çizgilerden ibaret bir görsel değil, sosyal bir mesajdır. Bir karalamadan daha derin anlamları vardır. Birey olarak sizi ifade eder ve bağımsız kişiliğinizi yansıtır. Parmak izi gibi eşsizdir. “Ben nasıl tanınıyor ve nasıl görünüyorum?” un cevabıdır. Resmi işlerinizdeki, vatandaşlık haklarınızdaki varlığınızın temsilidir.

Peki o halde işe koyulalım. Hem büyükler hem küçükler için asıl soru gelsin.

İmza atmayı nasıl öğrenebilirim?

1.Mevcut İmzanıza bakın.

Şimdiye kadar kullandığınız imzayı bir kağıda atın ve onu incelemeye başlayın. Eğer bir imzanız yoksa kağıda isminizi ve soyadınızı yazabilirsiniz.

Analiz sırasında aynı kağıda şu soruların cevabını yazmakla başlayalım.

  1. İmza açık ve net mi, okunabiliyor mu?
  2. Hangi şekiller baskın? İmzaya bir resim gibi bakın. Çarpılar, üçgenler, yuvarlaklar mı var, yoksa hortum benzeri iç içe geçmiş döngüler mi?
  3. Nasıl bir imza? Baş harflerden oluşan, isim ve soyadının açıkça yazdığı, sadece soyadının açıkça yazdığı ya da karalama…
  4. En son boyutunu inceleyin. İmzanız yazınızdan büyük mü, küçük mü?

2.İmzalardan ilham alın.

İmzanızı oluşturmadan veya yeniden tasarlamadan önce örnek aldığınız aile üyeleri, bilim adamları ya da sanatçıların imzalarını inceleyip bazı detaylarından ilham almanızda hiçbir sakınca yok.

3. Tasarımın ilk adımı “Ana hat”

            İmzanızı nasıl atacağınıza karar verin. Hepsinden kağıda birer örnek atıp deneyebilirsiniz. Hangisini daha çok beğendiniz?

  • İsim soyadı açık yazılı (En çok tercih edilen)
  • isim baş harfi ve soyadı açık
  • isim ve soyadı baş harflerden oluşan.

4.Denemeye başlayalım.

Tasarımınızın ana hattını belirledikten sonra baş harfleri büyütebilir, başlangıç ve bitiş çizgilerini döngülerle süsleyebilir, nokta ve simgeler kullanabilirsiniz.

Eğer zaten resmi işlerden dolayı değiştiremeyeceğiniz bir imzanız varsa düzenleyip küçük dokunuşlar yapabilirsiniz.

4.İmzayı seçelim.

Birçok deneme sonucunda kağıdımızda yer alan imzalardan bize uygun olanı seçelim. İmzayı belirlerken;

  1. Elinizi kağıttan en az kaldırdığınız karmaşık olmayan pratik bir imza seçin.
  2. İmzanın okunması ve net olması önemli. Sosyal mesajı, açık ve net bir kişiliktir. Okunamayan imzalar güven vermez.
  3. İmzanız yazınızla aynı boyutta ya da biraz büyük olmalı. Öz benliğiniz ve sosyal imajınız arasında fark olmadığını göstermiş olursunuz. Gerçekte olmadığın biri gibi görünmeye çalışmak yorucudur.
  4. İmza düz bir hatta ya da hafif yukarı yönlü olmalıdır. Aşağı yönlü imzalar karamsar bir kişiliği ifade eder.
  5. İmzanızda bir çizgi istiyorsanız bu imzanın altında bir çizgi olmalı. Eğer isminizin üstünü çiziyorsanız, bu kendinizden memnun olmadığınız ve beğenmediğiniz anlamına gelir.

imza ile ilgili diğer yazılar için link https://pelineren.wordpress.com/tag/imzaanalizi/

Youtube dan izleyin. imza nasıl atılır? https://youtu.be/JLSU5959auM

Öğretmenler ve ebeveynler için konuyu pdf dosya olarak paylaşıyorum. Çocuklara öğretirken bu sunumdan faydalanabilirsiniz.