Dünya coronavirüs ile tarihi günlerden geçiyor ve bizler bu günlere şahitlik ediyoruz. Fakat hayat devam ediyor ve biz böyle zamanlarda akışı olabildiğince devam ettirerek çocuklarımıza destek ve model olmaya çalışıyoruz. Uzaktan eğitimin gündeme gelmesi ile çocuklar eğitime bir süre ailelerinin gözetiminde devam edecek. Ailelerin en büyük soru işareti ise okulda sağlanan disiplin ve düzenin evde nasıl devam ettirileceği. Özellikle bazı çocuklarımızın daha hareketli olduğunu düşünürsek bu durum bir sorun haline dönüşebilir.
Çocuğunuz saatlerce hiç dikkati dağılmadan tablet veya televizyon izleyebiliyor, fakat konu ders çalışmaya gelince kıpır kıpır yerinde duramıyorsa dikkat süresi kısa ve odaklanamıyor olabilir
Biz eğitimciler bazı öğrencilerimizin çok çabalamasına rağmen konsantre olmakta zorlandığını biliyoruz. Bu durum aslında onları da sinirlendiriyor ve eksik hissettiriyor. Dikkat süresini artırmak için birçok yöntem var fakat pek azı işe yarıyor. Çoğu aile çaresiz kalıp doktora başvuruyor ve dikkat eksikliği için ilaç kullanma yoluna gidebiliyor.
İşte, konsantrasyonunuzu artırmanın basit bir yolu “grafoterapi” yani el yazısı egzersizi.
Peki nasıl yapılır ve ne işe yarar?
Daha önceki yazılarımda da bahsettiğim gibi yazan ya da çizen beyindir. El sadece verilen emri yerine getirir. Beyin farklı organlarından bağlanan nöronlar aracılığıyla bilgiler gönderir ve el nihai sonuçtan kaynaklanan hareketi gerçekleştirir. Yani içeride olan ve biten yazı halinde dışarı yansır. Yazı incelenerek kişi hakkında zihinsel, duygusal ve fiziksel bilgi edinebiliriz.
Grafoterapi özellikle istenen davranış özelliklerini geliştirmek için tasarlanmış el yazısı alıştırmaları ile gerçekleştirilen bir ters psikoloji türüdür. Bu egzersizleri yaparak zihnimizin kademeli olarak yeniden düzenlenmesini ve eğitilmesini sağlarız. Ebeveynler istenmeyen birçok özellikle ilgili çocuklarının el yazısında değişiklik yaparak, utangaçlık, depresyon, güvensizlik, zihinsel karışıklık ve dikkat eksikliği konularında yarar sağlayabilirler.
Biz bu yazıda dikkat eksikliği üzerine tasarlanmış egzersizlere değindik.
Dikkat eksikliği yazıda ilk olarak i, j ve t harfleri gibi işaretli ve noktalı harflere yansır. Sonradan çizilen “t” orta çubuğu ve “i”, “j” harflerinin nokta şekilleri ve yerleşimi konsantrasyon seviyesini gösterir.
Başka bir gösterge ise yazının boyutudur. Büyük yazı dikkat yetersizliğini, küçük yazı ise odaklanma ve dikkat süresinin uzunluğunu gösterir.
Grafoterapi nasıl yapılır?
- Her gün bir büyük gözetiminde 15 dakika yapılacak olan çalışma için çizgisiz bir defter edinin.
- Her çalışma için yeni bir sayfa kullanın ve çocuğunuza her çalışmadan önce tarih yazmasını söyleyin.
- Çalışmadan önce noktalı ve işaretli harflerin (i, j, t, ş, f, ğ, ç, ö, ü) bol olduğu paragraflar belirleyin. Herhangi bir masal, hikaye ya da ders kitabından alıntı olabilir. Her güne farklı bir paragraf olması ezberlemeden dikkati yoğunlaştırmak için önemlidir.
- Çocuğunuzun yazısının boyutunu ölçerek, egzersiz sırasında bir birim daha küçük yazmasını isteyin.
- Yavaş yazmasını ve noktalı harflere dikkat etmesini isteyin.
- Yazıya başlamadan önce aşağıda verilen şeklleri çizmesini isteyin. Sol sayfada yapılış şekli verilen çizim çocuğun “odaklanma” için doğru mesajları beyine iletmek üzere özel tasarlanmıştır. Çizimler bittikten sonra aynı sayfaya paragraf yazılabilir.
- Bu egzersiz dışında yazdığı yazıların boyutuna karışmayın. Zaten dikkati geliştikçe yazı kendiliğinden küçülecektir.
30 gün sonunda çocuğunuzun dikkatinin oldukça geliştiğine şahit olabilirsiniz. Bu uzaktan eğitim sürecini fırsata çevirmek ve çocuklarınızın ihtiyacı olan telafileri yapıp eksiklerini gidermek elinizde.
Mutlu yazılar…
Merhaba, Ben Pelin Eren
Uzman öğretmen, grafoloji ve yazı analizi danışmanı. Danışmanlık için bana ulaşabilirsiniz.